Si uite asa, oameni buni..."pretul terenurilor a crescut datorita investitorilor","datorita mie s-au legalizat casatoriile intre homosexuali","profitul Holcim s-a diminuat datorita cresterii...".Eei, da- cam asta gasesti daca dai pe motorul de cautare google fascinantul, mult folositul cuvant de stabilire a oricarui raport- "datorita". Ca... asa cum era de asteptat, romanul e mai practic, nu mai consuma energii inutile si nici nu face exces de cuvinte; asta sa fie oare? Ori o nefericita apnee obliga la "solutii extreme"..fireste ca nu.. si nici explicatia conform careia nu stie sa distinga intre o informatie pozitiva de una negativa nu sta in picioare, asa cum, la prima vedere, tot pe google, printre nefericita adunatura de cuvinte intr-o gramatica ce pare lipsita de reguli, asadar inexistenta, o formulare iti sare in ochi ca oximoronica "Tandareiul, prosper datorita furtului si cersitului"- indeniabil, corect folosit in context acest "datorita", desi parca ai mai intelege dificultatea in a stabili tipul de informatie in acest caz din cauza celor doua, "furt" si poate,"cersit"
Si astfel, "a fi bogat din cauza/datorita..", a fi suparat din cauza/datorita.." pare a fi o dilema greu de rezolvat atat la nivelul comunicarii orale, cat si scrise.
A fi politicos nu tine numai de bun simt, ci si de gramatica. Pronumele personal "el" este echivalentul lui "dansul", acesta din urma fiind de fapt o formula regionala(pronumele personal dansul/dansa este folosit in Moldova nu numai pentru a desemna persoane, ci si obiecte) perceputa intr-un mod gresit ca pronume de politete.
Acestea fiind zise...cu sau fara indignarea mea, o propozitie ca "Dansul/dansa a pierdut o importanta suma de bani datorita neatentiei" trece, pentru cei mai multi dintre noi, neobservata...
A spune "un prieten de-al meu" pare atat de firesc, atat de indicat...Gramatica limbii romane ne atrage atentia ca prepozitia "de" e analizata ca avand sens partitiv, avand ca sens, echivalentul "dintre", ce se construieste obligatoriu cu pluralul, asadar "un prieten de-ai mei" este formularea corecta.
Si in felul acesta, o propozitie ca "O carte de-ale mele a fost furata" nu poate trece neobservata, ba chiar risti sa fii catalogat de unii si de altii drept "incult","prost","necitit"...
miercuri, 2 iulie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu