joi, 22 ianuarie 2009

Cu alti ochi

Traiesc intr-o societate in care moralitatea e la loc de cinste, in care normalitatea nu isi gaseste locul in principiul majoritatii, ci sub semnul firescului, acest firesc despre care Dan Puric vorbeste atat de frumos, amintindu-ne permanent cine suntem.
Traiesc intr-o societate in care progresul inseamna sa-mi intorc fata catre Dumnezeu, catre lumina. Altii vad in progres inventiile si inovatiile tehnologice sau moda. O astfel de lume ne e servita prin toate mijloacele posibile; dar ea e una ce ne ofera, fara doar si poate, sentimentul neapartenentei- incercam sa ne adaptam, sa ne comportam altfel. Nu suntem noi. E numai efectul lumii asupra noastra. Efectul nostru asupra lumii care ar fi? Ar fi sa mergem intr-o biserica, sa ne rugam. Kahlil Gibran spune: "Rugaciunea este cantecul sufletului." In fata lumii, din frica, lasitate, rusine sau ipocrizie suntem uneori altceva decat noi insine. In fata lui Dumnezeu ne descoperim, ne recitam, ne intelegem menirea.
Eu traiesc intr-o societate in care totul este in relatie cu Dumnezeu. Suna frapant pentru unii, ma gandesc- aceste afirmatii. Si ma grabesc sa precizez- despre Romania vorbesc. Dar iarasi spun: realitatea ta nu e si realitatea mea. Un exemplu banal- uitati cum unii pun o atitudine fireasca de a respinge avortul, care nu e decat o crima rascolitoare, de a respinge homosexualitatea, aceasta orientare sexuala nefireasca si divortul, care formeaza traume atat in parteneri cat si in copii, sub semnul intolerantei. Uitati cum iubitorii de frumos, de moralitate sunt etichetati in mod negativ. Pe unii ii vor duce prin aceste etichete in societatea lor. Noi, restul, vom ramane in comunitatea noastra.

9 comentarii:

  1. Yep, nimic nou sub soare. Cum era, unii ne vor numi nebuni, dar nebunii sunt ei? Nu retin citate exact, oricum! :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Vasile, nu stiu exact la ce faci referire, insa iti urez bun venit!

    RăspundețiȘtergere
  3. nimic nu se pierde totul se castiga.
    nimic nu e imoral decat contextual:).
    era imoral pe vremuri ca o femeie sa se dedice unei cariere:). acum insa ...

    RăspundețiȘtergere
  4. N-as zice ca era imoral, Alexander. Era un domeniu neexplorat de femei, din motive mai mult sau mai putin plauzibile.

    In orice caz, comparatia ta, care nu mi se pare echitabila, ma duce cu gandul la "banalizarea raului", la tot ce e rau, urat, de nedorit, dar care, hranit cu repetitie, ajunge, tolerabil si eventual "cool". Ei, conceptul de "moralitate" ca si inteles eu zic ca este unul destul de inflexibil in timp si spatiu. De altfel, moralitatea e un amestec de bun simt si respect pentru valoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. E bine ca va imputinati, pentru ca ceea ce voi numiti "moral" nu este neaparat asa... si adesea nu e nici frumos, dimpotriva :) De exemplu, a ingradi libertatile fundamentale ale individului este ceva atat imoral cat si grotesc. Nu e nimic frumos sau etic in asta - a facut-o si Hitler, dar sub alta forma...

    RăspundețiȘtergere
  6. Auto-excluderea ta din sfera moralei nu te onoreaza. Iar contextul pe care il etichetezi ca nefiind moral si nici frumos este in mod convenabil ambiguu. A nu respecta primul drept fundamental,dreptul la viata, dat de Dumnezeu omului si nu de om, este, in conceptia unora ce si-au insusit in mod eronat conceptele de libertate si democratie, tot un drept; in acelasi ton patogen, la nivel neoficial, este un drept castigat prin nastere - omis numai. E, de asemenea, o non-libertate faptul ca va trebui sa evit sa-mi scot copilul in oras in ziua marsului homosexualilor. Asadar, la ce libertati ingradite in raport cu moralitatea te referi, Messa?

    Poate ne imputinam, dar ramanem, in mod fericit, destui. Cartea lui Dan Puric se bucura de un real succes. ma declar incantata de acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca toti romani ar fi asa, atunci Romania ar deveni o utopie, iar limba romana cea mai vorbita...
    k... daca o luam cu seriozitate maxima nici gandirea asta (si nici alta similara) nu mai cautata... si ca sa fie si mai rau... un ateu este privit mai bine decat o persoana dedicat aceas credinte... insfarsit asi avea multe de spus, niciodata nu reusesc sa termin o dictuie pe tema asta...

    Nuti urez decat mult succes incontituare... si cat mai multa inpiratie, pentru ca ea inseamna(inpreuna cu sentimentele) totul in arta

    RăspundețiȘtergere
  8. @Handesion
    Multumesc frumos pentru urari. Putina coerenta si corectitudine ca tot ai amintit de limba romana m-ar fi ajutat sa inteleg mai bine punctul tau de vedere.

    RăspundețiȘtergere